Monday, May 30, 2011

KEK COKLAT VERSI HANIELIZA.....




ASSALAMUALAIKUM.....





KEK COKLAT MOIST

selamat petang semua.....kek coklat ni dah seminggu aku buat...tapi lupa plk nak masukkan
gambar nyer....hari ni baru perasan yang pic ni belom ada lagi dlm blog nih.....seb baik belom delete lagi pic dlm aku punye handpon nih.....





resepi kek coklat moist ini aku selongkar dari blog kak zuraini alias....mintak izin tulis kat sini plk kak zu ea....
semoga mendapat manfaat bersama....hihihi.....

bahan- bahan

bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan minyak masak
2 cawan gula perang ( saye guna gula biasa jer )

bahan B ( ayak semua )
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

bahan C
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

cara-cara
1) panaskan kukusan
2) kacau semua bahan A didlm mangkuk besar supaya sama rata dan sebati
3) ayakkan bahan B dan masukkan ke dlm bahan A dgn perlahan.....kacau rata
4) bahan C dipukul dgn garfu....dan masukkan kedlm mangkuk adunan.kacau supaya x bergentel
5 ) lapikkan loyang / sapu minyak
6) kukuskan dgn api sederhana supaya kek tidak pecah.kukus selama 1 jam
7) hiaskan dgn krim coklat

KRIM COKLAT...

bahan-bahan
1 cawan susu pekat
2 sudu mkn serbuk koko
2 sudu mkn majerin

cara-cara 

1) masukkan susu pekat dan serbuk koko ke dlm periuk...kacau rata.
2) panaskan dgn api sederhana...kacau sehingga sebati.
3) masukkan majerin dan kacau rata
4) tutup api dan kacau sebati
5) tunggu sehingga sejuk...kemudian tuangkan keatas kek...

















Saturday, May 28, 2011

KEK ALUNAN KASIH







ASSALAMUALAIKUM...






Inilah dia kek alunan kasih yang aku buat semalam....

sebenarnye dah lama resepi ni tersimpan kat buku resepi....baru semalam sampai

seru nak buat kek ni......seb baik menjadi.......cantik pun cantik.....(perasaan)







haha...beralun kan!!..sebab tu kek ni di panggil kek alunan kasih....






resepi ni skodeng kat fb zuriana latip.....dah mintak izin ngan tuan dia dah itu hari....


bahan-bahan :-

5 biji telur (2 biji )
1 1/2 cwn planta(1cwn)
2 1/2 t/gandum(2 cwn tepung cake)
3 sdt baking powder(1sdt)
1cwn susu cair(1/2 cwn )
1sdt esen vanila(tak guna coz majerin perasa vanila)
serbuk koko tuk buat line
pewarna (ijau=pandan ,mrah=strwbery emulco)2 cwn gula(1cwn) *klu guna t/gandum ayak bersama b/powder

1.pukul planta dan gula hgga kembang
2 masukkn telo satu persatu sambil pukul hgga kmbang
3.masukkn esen,susu gaul sebati
4masukkan tepung ckit ckit sambil kacau
5.bhgikn 2 bhgian (merah dan ijau)
6.lapik kertas pd loyang dan griskn ngan planta dan taburkn ckit tepung
7.bu lpisan petama dan ratakn ngan senduk
8.ayak sebuk koko hgga mnutupi adunan..
9.buh lapisan ke2 dan sterusnya.. 10.panaskn pengukus dan kukus 1 jam

p/s: jgn buka penutup 1/2 jam pertama dan lapik kain penutup pengukus agar air x mnitis pd kek..
atau pun loyang adunan di lapik aluminium foil...lg jamin permukaan tidak berkedut2

* tanda ( ) tu bermaksud saye buat half adunan jer...







Wednesday, May 25, 2011

WANTAN.



yg ni guna kulit wantan...bukan kulit popia tau!!!


wantan ni aku buat beberape hari yg lepas....laris uolls....anak2 berangkut mkn....
suka tgk anak2 mkn....diaorg ckp sedap wantan ni.....betul uolls...mmg sedap pun....mkn sambil2 tgk tv..
huhu...resepi ni diambil dari kongsi resepi ...kalau x silap la...dah lupa daaa...apa2 pun mmg layannnn.... resepi nih....


bahan-bahan

400gm (isi ayam yg di cincang )
1 sudu tepung jagung
4 helai daun sup (dihiris )
carrot potong dadu (tapi saye x letak pun )
sengkuang potong dadu (saye x buh gak )
sedikit air
kiub ayam
sedikit gula
garam secukup rasa
kulit wantan/kulit popia dipotong 4

cara-cara ;

gaul sume bahan2 di atas hingga sebati.....dah sebati...boleh laa
dibungkusdlm kulit wantan / kulit popia tadi.
lekat dgn tepung gandum/ tepung ubi yg dicampur air/putih telur.
pastu boleh laa goreng

cara yang saye buat.....

saye mayang bwg merah ngan bwg putih ( agak2 jer )
pastu saye tumiskan dulu bwg yg dimyg tadi...agak2 dah garing tu
masuklah ayam yg dicincang tadi ....(ayam ni masak kejap jer )
  1. pastu masukkan semua bhn2 di atas tu....
bila dah masak...bungkus ngan kulit wantan tadi...


Tuesday, May 24, 2011

COKLAT HOMEMADE




ASSALAMUALAIKUM........


selamat mlm semua....sebenarnye...dah agak lama gak la aku x mengupdatekan blogku ni....rasa2 dlm 2 mggu gak la....rindu sangat2 pada blogku yg x seberape ni....bukan senggaja x nak update....tapi destop aku rosak.
sampai skang pun x repair2 lagi....seb baik my hubby baik hati...bg pinjam dia punya laptop....kalau x dia bawak p naik laut laptop ni..sian kat suami aku tuh.....tapi xpe...dia tggl laptop..dia still boleh melayari tenet lag ...coz dia bawak ipad...sekurang2 nyer dia x laaa bosan sangat.... (tima kasih ye sayang..)ok lah...ni ada pic coklat yg aku buat untuk si along ngan angah bagi kat cikgu dia sempena hari guru baru2 ni.....




yang dah siap tuk dibawa ke sekolah





Sunday, May 8, 2011

APAM SNOW WHITE...



Hari ni aku mengapam lagi....mesti uolls ckp..apelah...dia nih...asyik masak apam jer...dah ni jer resepi yg
paling simple...lagipun mmg aku gemor mkn apam2 nih...bdn aku pun dah mcm apam dah skang ni...sejak lepas bersalin bln 12 baru nih...tak turun2 lg berat ku.....aduiii...buhsannnn....utk pengetahuan uolls camna bdn ku nak turun...aku asyik mknnnnn...jer.....tu la...aku pun satu gak...24 jam menguyah....(lapar u )...lebih2 lg bf ni.....lor...salahkan bf plk...hihihi....mcm2 manusia nih...kihkih....biar jelah....nak sedapkan hati...






ermmm.....kepada peminat-peminat apam tu....kalu nak resepi buat apam ni ...sila rujuk resepi kat sini ea.....jangan risau....sedap punye laa...resepi ni aku dapat dari blog azita kitchen yang famous itew..terima kasih akak...




bahan-bahan :-


2 cwn nasi
11/2 cwn gula ( tambah lagi kalau suka manis )
3 cwn air
3 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
1 peket dry yis (mauripan )




cara-cara :-

1) kisar nasi bersama gula dan 2 cawan air hingga halus...ketepikan.
2)masukkan tepung dan dry yis ke dlm mangkuk yang besar (sebab
adunan akan naik )dan kacau rata
3) masukkan bancuhan nasi bersama dgn baki air tadi.kacau hingga
betul2 sebati
4) perap selama 3 jam
5) panaskan kukusandan sapu minyak pada acuan/loyang
6) bahagi 3 adunan dan letakkan pewarna
7) tuang kedlm acuan dan kukus selama 10 minit
(kalau loyang kukus selama 20 minit )
8) hidang bersama dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam


..

Friday, May 6, 2011

LEMPENG NYIUR MUDA....




LEMPENG NYIUR MUDA YANG DI TABUR GULA.....

bahan-bahan :

2 cwn isi nyiur muda
1 cwn air nyiur muda
air sejuk (agak2 je laa..)cam nak buat jemput 2 tu
2 sudu besar gula
11/2 cwn tepung gandum
secubit garam

cara-cara :

masukkan semua bahan2 diatas...gaul sebati....adunan cam kita nak buat jemput2....
panaskan kuali...lenserkan kuali ngan butter @ majerin...masukkan satu senduk adunan...ratakan...bila dah garing angkat ...dan boleh dimkn dgn gula...


LABU SIRA...


LABU OH LABU





kecik chomell jer labu ni kan!!!!




labu yg telah dipotong untuk disira




dah siap pun labu siraku....jom2 jemput mkn....ermmm...sedapnyer.....untuk sape2 yang tingin nak mencuba tuh....sila tengok resepi kat sini ea....resepi ni datangnyer dari ibuku...

bahan-bahan :-

1 biji labu (sebesar pic diatas tu )
2 helai daun pandan
1/2 cawan gula (boleh kurangkan kalu x suka manis )
1cawan air..


cara-cara :-

masukkan semua bahan2 diatas kedlm periuk...pastu masak
diatas dapur dgn api yg sederhana...tutup periuk supaya labu cepat empuk...bila dah masak
tutup api.... 


Thursday, May 5, 2011

APAM GULA HANGUS..


kalau uolls tgk apam ni mesti uolls akan ckp apam pisang kan!!!hehehe...mmg pun
kaler dah mcm apam pisang....( goreng gula terhangus sket )hihi...tapi rasa dia sedapp aje..
terima kasih pada tuan punye resepi...puan zuriana...

bahan-bahan :

2biji telo
1cwn gula
1cwn air
1/2 cwn minyak(tak buh xpe)
2sudu marjerin
2sudu susu pekat
1st soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum(ayak)

cara-cara :

maskn gula hgga keemasan dan tutup api.. campurkn dgn air 1cwn..pasang kmbali api dan kacau hgga sebati.. sejukkan
blends telor,susu,minyak dan marjerin 3 minit..
masukkn gula hangus bersama soda bikarbonat..kisar lg..
pastu masukkn tepung kisar hgga sebati..
bubuh dlm acuan dan kukus hgga masak...dlm 20minit

*guna paper cup saiz 8..

DONUT...

resepi donut ni skodeng kat dapur kak zuraini alias......mmg marvellos la resepi ni.....tapi tuk resepi ni mmg nak kena main ngan tepung skit la....sukatan ni utk donut yang lembut sesangat...jom kita intai resepi dia ....

bahan-bahan

(bahan A )
150 gm tepung superfine
350gm high protein flour
( saya guna tepung gandum jer 500gm )
1/2 sudu garam halus
4gm soft pro..@ 1 sudu teh (saya x buh pun )
1/2 peket mauripan
1 sudu besar baking powder
3 sudu besar susu tepung

( bahan B )

210 gm air sejuk ( 2 cawan )
1 biji telur

( bahan c )
70gm butter@ majerin@ shortening


cara- cara :

gaul bahan A ...masukkan mauripan
masukkan air dan telur...uli sebati....
last sekali masukkan butter..uli lagi
sehingga sebati..

* peringatann penting....

sukatan ni lembut...maka bila masukkan airsejuk adunan akan menjadi lembik......sangat laa...
sesuai jika adunan ni diadun menggunakan mixer yg buat kek tu ( guna besi lurus ) uli sehingga
adunan menjadi kering dan sebati dgn sendiri nye..
*kalau uli dgn tangan ...masukkan air sedikit demi sedikit...ikut kesesuaian ...jika adunan masih
melekat...uli lagi...perap sekejap bg adunan naik...pastu...tumbuk-tumbuk adunan supaya angin
keluar...terapkan adunan ...pastu biarkan kembang...dan boleh digoreng...




APAM KAMPUNG...


aku suka apam ni...6 biji boleh habis sekali mkn....sebenarnyer...aku ni penggemar
apam...dtg la apam ape pun...mesti aku tak tolak nyer.....yang ni aku buat 2
perasa...( stoberi ngan pandan )





RESEPI APAM KAMPUNG.....

sumber : zuraini alias


bahan-bahan :

tepung gandum stengah kilo..
mauripan stengah peket
air 2 cawan stengah
gula 1 cawan...@ ikut suke
pewarna

cara-cara

bancuh jer macam cekodok..ramas dengan tangan sampai adunan jadi halus...pastu perap 2 jam @ lebih..kukus 10 minit.kalau masuk smue satu loyang..lbihkan mse mengukus tu.
****jangan lupe sapu minyak kat acuan..
***bole gak letak esen rose kalo suke

APAM PISANG CHOCMILO...



hari ni saya nak menayang apam pisang chocmilo yang dibuat beberapa hari yang lalu.....tak berkesempatan nak upload pic kat blog nih.....dok bz ngan anak2......Almaklumlah....anak ramai..... semua hero plk tuh....hihihi





bahan-bahan :

-1 1/3 cwn tepong gandum
-1sdt baking powder dan 1sdt soda bikarbonat
-1 sudu mkn milo dan 1sdu mkn serbuk coklat
-1sdt garam
semua bhn diatas ayak besama..ketepikn

-1bj telo(pukul dulu ala kadar)
-1cwn minyak
-1cwn gula perang
-coklat chip tuk taburan atasnya
-1 cwn pisang lenyek(guna pisang emas 6 bj)

cara:satukn semua bhn ayak lam satu bekas...buh pula bhn lain ikut turutan...gaul sebati...acuan disapu minyak dan isikn 3/4 shj dan taburkn coklat chip..panaskn pengukus hgga air mendidih dan bole buh kn adunan..kukus 15-20minit..dah masak buka penutup kukus biarkn 2 min supaya permukaan kering...

p/s: balut penutup pengukus dengan kain supaya wap tak keluar.....

Tuesday, May 3, 2011

APAM POLKADOT...


alhamdulillah....dgn berkat kesabaranku...menjadi jugak apam dot-dot ni...cantik plk tuh...(perasan...)hihi...ni percubaan kali kedua...yg kali pertama dulu...rasa dah sedap...tapi x secantik yg kali ni.....yg ni kaler dia cantik..




sapa2 yang baru nak mencuba buat apam ni bolehlah try resepi ni.....mintak halal ye tuan punye resepi....kalau x silap... ni resepi skodeng dari dapur kak zu......

bahan2

3 biji telur
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 gm susu segar...saye letak 150 ml bancuhan susu tepung...150 ml air + 5 scoop susu tepung
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovellete
paste yng disukai
pewarne yng disukai

intinye....sekaya.filling,jem,inti kelape @ ape aje

care2

pukul gula,telur dan ovellete hingge kembang dan berkrim.
masukkan tepung berselang seli dngn susu segar.
kukus selame 10 minit..

****papercup dalam gambar saiz 8..





COKELAT HOMEMADE



akhirnye aku berjaya jugak membuat coklat sendiri.......cukup puashati.....sebenarnye aku x penah atend mana2 kelas coklat pun...belajar sendiri jer...sape2 pun boleh buat...asalkan ada minatss....hihihi..




yg ni perasa hazelnut








KEK BATIK BISKUT JEJARI



inilah rupa kek batik biskut jejari...first time buat kek ni...seb baik menjadi...tapi kek ni senang jer....kalau nak dibandingkan dgn kek2 lain tuh....kekni x payah susah2 nak masuk oven...just kacau2 kat atas api jer...pastu masuk dlm bekas...taruk dlm esbox...2 jam dah pun boleh mkn...senang jer kan!!!!

jom kita layan resepi kek ni....mintak halal ea tuan punya resepi puan zuriana latip......


bhn2
-1/2 butter cup
-1bj telo
-1/2 cwn gula
-1/2cwn milo
-1/3 serbuk koko
-1 1/2 cwn tepung gandum
-biskut jari..masin2
-1/2cwn susu pekat

cara:
pukul telo,mentega,gula dan susu pekat hgga sebati...masukkn milo n serbuk koko,tepung ckit ckit...masakkn atas api perlahan hgga adunan masak...adunan hgga menjd pekat dan bertukar warna..kejap je..
tutup api dan gaulkn biskut..
masukkan adunan kedlm bekas..sambil ditekan2....buh lam peti ais 2jam..dh keras..angkat terus plastik tu dan potong..petak2 buh siap2 lam bekas bertutup dan simpan kembali dan peti..

..