Wednesday, April 27, 2011

HOMEMADE AISKRIM


yang ni aku buh perasa stoberi...pandan dan vanilla.....


pasni tak payah beli aiskrim lagi........sendiri bikin jer.....rasa pun sama cam beli kat kedai jer......
ka;lau korang tak percaya.....cubalah korang buat......resepi ni diambil dari sape pun aku dah lupa....
kredit tuk tuan punya resepi......meh kita tengok resepi nyer....

bahan2..

1/2 tin susu pekat manis (kalau nak manis..masukkan 1 tin )
1/2 tin susu cair ( susu segar) saya guna susu cair jer...
1/2 tin air
1 biji telur
1 sudu mkn ovellete

cara:-

mixer semua bhn2 sehingga kembang...pastu bahagikan
kepada 3 bahagian dan buh kaler dan perasa yg berlainan.
masukkan dlm bekas...dan letak dlm peti sejuk tempat beku...
(tahap maksima) tggu 2 jam...boleh la dihidang...

selamat mencuba..

Saturday, April 23, 2011

BUBUR LAMBUK VERSI TERENGGANU...





bahan-bahan yang diperlukan.....

1/2 cawan beras
pucuk paku midin
pucuk kaduk
daun kesum
1sudu teh lada hitam }disangan..goreng tanpa minyak..pastu tumbuk halus
ketumbar biji 1sudu teh }disangan..goreng tanpa minyak..pastu tumbuk halus
bawang merah }mayang
bawang putih }mayang
halia }mayang
ikan selayang 4 ekor (direbus...ambik isi dan tumbuk )
2 cawan santan
2 sudu makan kerisik

cara-cara memasak nye;
masak nasi sampai hancur...(macam buat bubur nasi tu )
bila dah hancur masukkan bahan yg ditumbuk....kacau rata...kalau kering tambah air.. (agak2 la air tu)
masukkan bahan2 yg dimayang...kacau lagi...
masukkan ikan yg ditumbuk ..kerisik...dan santan...
last sekali masukkan daun2 yg telah dipotong
masukkan perasa..
bila dah menggelegak...boleh lah diangkat....
selamat menjamu selera....hihi