Tuesday, May 3, 2011

KEK BATIK BISKUT JEJARI



inilah rupa kek batik biskut jejari...first time buat kek ni...seb baik menjadi...tapi kek ni senang jer....kalau nak dibandingkan dgn kek2 lain tuh....kekni x payah susah2 nak masuk oven...just kacau2 kat atas api jer...pastu masuk dlm bekas...taruk dlm esbox...2 jam dah pun boleh mkn...senang jer kan!!!!

jom kita layan resepi kek ni....mintak halal ea tuan punya resepi puan zuriana latip......


bhn2
-1/2 butter cup
-1bj telo
-1/2 cwn gula
-1/2cwn milo
-1/3 serbuk koko
-1 1/2 cwn tepung gandum
-biskut jari..masin2
-1/2cwn susu pekat

cara:
pukul telo,mentega,gula dan susu pekat hgga sebati...masukkn milo n serbuk koko,tepung ckit ckit...masakkn atas api perlahan hgga adunan masak...adunan hgga menjd pekat dan bertukar warna..kejap je..
tutup api dan gaulkn biskut..
masukkan adunan kedlm bekas..sambil ditekan2....buh lam peti ais 2jam..dh keras..angkat terus plastik tu dan potong..petak2 buh siap2 lam bekas bertutup dan simpan kembali dan peti..

..

No comments:

Post a Comment